Tahıllar vücudun temel enerji kaynaklarından biridir. Önemli bir besin grubu olan tahılları doğru kullanmak ve karışık karbonhidratları tercih etmek gerekir. Ancak düşük kalorili diyet ürünleri kullanırken dikkatli olunmalıdır. Aşırı tüketimden kaçınılmalıdır. 

Tam tahıl, lif açısından zengindir ve pek çok besleyici madde içerir. İçerisindeki lifler, B vitamini, mineraller, protein ve fitokimyasallar sağlığa yararlıdır. Nişastalı kısım temel enerji deposudur. Tohum kısmı ise önemli yağların ve B, E vitamini gibi vitaminlerin depolandığı yerdir. 
Tahıl taneleri düşük yağ oranına sahiptir. Posası yüksektir. Protein, nişasta, B ve E vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, potasyum, demir gibi mineraller ile elementler içerir. Tam tahıl tanelerinin kullanımı sağlığa yararlıdır ve sıkça tüketilmesi önerilir. 

Tam tahılların tüketimi, içerisindeki lif yoğunluğu sayesinde kalp hastalıkları, kabızlık gibi sorunların aşılmasında yardımcı olur. Diyet yapanlar için de oldukça faydalıdır. Kanser, yüksek tansiyon ve diyabet gibi hastalıklara karşı direnç sağlar. Tam tahılın içerdiği karbonhidratlar, lif ve enerji sağlayan diğer bileşenler vücudun direncini arttırdığı gibi enerji tüketimini azaltarak yorgunluk hissini en aza indirir. 
Tam tahılların B grubu vitaminleri ve lif yönünden zengin olması, beynin enerji ihtiyacını karşılamada ve sağlıklı beslenme ihtiyaçlarının giderilmesinde önemli rol oynamaktadır. Kan hücrelerinin oluşumu için gerekli olan B1 vitamini kaynağı olarak adlandırabileceğimiz tam tahıllar, sindirim ve dolaşım sistemleri için de son derece yararlıdır. 

Tam tahılların içerdiği karbonhidratlar vücudun dengesinin sağlanması ve korunması için önemlidir. B vitaminleri, özellikle de B1 vitamini kronik yorgunluk, halsizlik, vücutta denge sorunları gibi rahatsızlık veren hallerin giderilmesinde büyük rol oynar. B vitamini eksikliği bünyede halsizlik sorunu yaratırken, fiziksel olarak kabızlık, kas krampları ve ödem gibi rahatsızlıklara sebebiyet verir. Yalnızca B vitamini değil, magnezyum ve selenyum kaynağı olarak da bilinen tam tahıllar, anti oksidan görevi üstlenerek koruyucu özellikler taşır. 
Tahılların, çeşitli kanser türlerine, özellikle de mide ve kolon kanserine karşı koruyucudur. İçerdikleri bitkisel östrojenler, kadınlarda hormonal sorunların aşılmasında büyük destek sağlar. Menopoz döneminde yaşanan sıkıntıların giderilmesinde yardımcı olur.